در این مظلب عرق شاتره : خواص ، طبع ، طریقه مصرف و مضرات شاتره آماده شد
شاتره
شاتره یا شاهتره با نام عمومی Common fumitory, Earth smoke گیاهی است علفی به ارتفاع تا 80 سانتی متر که در مزارع، باغ ها و زمین های کشاورزی به حالت خودرو می روید.
شاخه های ظریف فراوان و برگ هایی با تقسیمات بسیار زیاد، باریک و کوچک دارد. گل های شاتره کوچک به رنگ سفید یا سفید مایل به گلی است که به صورت مجتمع و گل آذین خوشه قرار گرفته اند. میوه ها کوچک و کروی هستند. قسمت مورد استفاده ی شاتره تمام قسمت های هوایی آن می باشد.
گونه ی Officinalis گیاه شاتره در ایران رویش ندارد و آن چه به نام شاتره در بازار ایران وجود دارد، مربوط به دو گونه ی Parvifelora fumaria و Fumaria villantii است.
طبع شاتره
بوعلی سینا طبع شاهتره را سرد و خشک بیان نموده است.
طریقه مصرف شاتره
به 2 تا 4 گرم خشک شده ی گیاه(مخلوط برگ، گل و ساقه) یک لیوان آب جوش افزوده و 15 دقیقه می گذاریم بماند. سپس آن را صاف نموده و به صورت گرم قبل از غذا میل می کنیم.
می توان روزانه تا سه نوبت (صبح، ظهر و شب) این مقدار را تکرار کرد. جمعا می توان 6 تا 12 گرم گیاه خشک شده را که سه لیوان محصول صاف شده ایجاد می کند، در طول روز مصرف کرد.
خواص شاتره
* شاهتره مانع عفونت بدن میشود.
*شاهتره با افزایش تعریق بدن به کاهش تب کمک میکند.
*برطرف کننده کمبود ویتامین ث میباشد.
*نوشیدن دمکرده آن تقویت کننده کبد است.
*جهت یبوست شاهتره تازه را در شکر جوشانده به صورت شربت میل کنند.
*نوشیدن عرق آن استفراغ را متوقف میسازد.
*برای بهبود کار کبد و بازکردن انسداد آن 3 گرم شاهتره را در 250 سی سی آبجوش دمکرده روزی 3 فنجان میل شود.
*نوشیدن دمکرده آن تقویت کننده کبد است.
*جهت تبخال از دمکرده شاهتره استفاده شود.
*جویدن برگ تازه آن باعث محکم شدن لثه میگردد.
*برطرف کننده کمبود ویتامین ث میباشد.
عرق شاتره
خواص عرق شاتره :باز کننده گرفتگی های کبد ,تقویت کننده معده، تصفیه کننده خون و کبد، اشتها آور,ضد جوش و لک ، مفید جهت یرقان و زردی و خارش بدن
طبیعت عرق شاتره معتدل می باشد
طریقه مصرف : قبل از هر غذا یک استکان میل شود .
مضرات شاتره
مصرف مقدار عادی و دارویی شاتره دارای عوارض جانبی نیست. ولی مصرف مقادیر بسیار زیاد به دلیل وجود آلکالوئیدهای ذکر شده ممکن است باعث لرز، تشنج و مرگ گردد.
مصرف در بارداری و شیردهی تا کنون این موضوع مطالعه نشده است، بنابراین بهتر است در این دوران مصرف نشود.